Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem z połączeniem z siecią WiFi na Adnroid 2.3.3

wifi android problem łączność tablet

  • Please log in to reply
1 odpowiedź w tym temacie

#1 0700panda

0700panda
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 24 kwiecień 2012 - 10:56

Witam,
mój pierwszy post na tym forum. Pewnie bym nie pisał, gdybym odnalazł informację jak sobie poradzić z problemem, który pojawił się na moim sprzęcie. Testuję właśnie netbooka/ultrabooka/tableto-netbooka nie wiadomo nawet jak to nazwać. Chodzi o sprzęt Overmax OV-ML-01, który chcemy dołączać do usług świadczonych naszym klientom. Sam sprzęt wygląda przyzwoicie, jego parametry też wystarczają do naszego zapotrzebowania, pojawia się tylko jeden problem - połączenie z siecią wifi.

Dostępne sieci znajduje bez problemu, wykrywa, czy są zabezpieczone, czy nie. Jednak przy próbie połączenia z którąkolwiek z sieci, które udostępniam pojawia się napis "Uzyskiwanie adresu IP z sieci <nazwa sieci>..." i na tym jego przygoda z internetem się kończy. Po jakimś czasie określa sieć jako wyłączoną i skanuje dalej.
Działa tak zarówno na sieciach zabezpieczonych jak i niezabezpieczonych (testowane na routerze TP-Link oraz Hot Spocie zrobionym na HTC Desire HD).
Co ciekawe zarówno w panelu zarządzania routerem jak i w ustawieniach Desire HD wykrywa, że użytkownik (overmax) został podłączony/odnaleziony (podaje jego nazwę oraz MAC adres).
Próbowałem chyba wszystkich rodzajów połączenia - z dynamicznym adresem ip, stałym ip, z filtrowaniem MAC adresów przez router i bez itp.
Sieć działa na pewno ok, bo jestem do niej podłączony w tej chwili z 5 różnymi komputerami oraz 3 telefonami (z androidem, symbianem i windowsem). HTC też wszystko wykrywa i można bez problemu korzystać z utworzonego hot spota.

Dodam jeszcze, że przy próbie wyłączenia Wifi w Overmaxie pojawia się przy stanie połączenia zamiast napisu "włącz wifi" napis błąd.

Nie wiem czy to jest problem sprzętu (testowałem na dwu egzemplarzach i jest to samo). Podejrzewam więc, że to bardziej problem z systemem.

Macie pomysł co z tym można zrobić?

Proszę raczej o proste tłumaczenie, z androidem dopiero startuje :)

#2 MasterTab

MasterTab
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 02 lipiec 2012 - 11:47

Witam.

Z tego co wiem są dwa lub trzy sposoby na to aby w urządzeniu zaczęło poprawnie działać WiFi.


1. Proszę uruchomić w ML-01 "Ustawienia WiFi" i odznaczyć opcję "WiFi". Po pojawieniu się komunikatu "Błąd" proszę ponownie zaznaczyć tę opcję. Powinno zostać nawiązane połączenie.

2. Kiedy punkt 1 zawiódł, proszę kliknąć na liście nazwę sieci, z którą chcemy się połączyć, wybrać opcję "Zapomnij" i powtórzyć czynność z poprzedniego punktu. Następnie proszę o ponowne wpisanie hasła do sieci.

3. Tutaj pozwalamy systemowi na nadpisanie danych, przywracamy ustawienia fabryczne w urządzeniu.

USTAWIENIA -> DANE UŻYTJKOWNIKA -> USTAWIENIA FABRYCZNE -> RESETUJ TELEFON -> WYMAŻ WSZYSTKO.
Po ponownym uruchomieniu urządzenia należy ponownie połączyć się z siecią.

4.Reinstalacja systemu operacyjnego - OSTATECZNOŚĆ - wszystkie potrzebne pliki znajdują się pod tym linkiem :
http://www.overmax.pl/pl/download

Ostrzegę tutaj, że przywracanie ustawień fabrycznych jak i reinstalacja systemu powoduje utratę ustawień systemowych i zainstalowanego oprogramowania.

5. Serwis... jeżeli poprzednie punkty nie przyniosą żadnego rezultatu.


Pozdrawiam





Also tagged with one or more of these keywords: wifi, android, problem, łączność, tablet

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych